Egen blogg med WordPress

WordPress-på-egoinasmammaMin blogg använder sig av bloggverktyget WordPress som är det mest använda bloggverktyget på nätet. Det är ett CMS för att göra det enkelt för dig att administrera bloggen och skapa nya inlägg. Jag tänkte här berätta lite snabbt om hur du kan gå tillväga för att börja blogga med ett eget domännamn på ett enkelt och bra sätt.

Det är inte alls svårt att komma igång även om vissa moment givetvis kan ta en liten stund, speciellt om man inte känner sig hemma i det tekniska – men det är ändå busenkelt. Om du vill ha en välskriven guide att följa så hittar du det här.

Följ denna punktlistan så kommer du också att blogga under eget domännamn väldigt snart:

  1. Bloggen måste ligga på ett webbhotell som har stöd för WordPress. Här finns en lista med rekommenderade webbhotell för WordPress. Välj ett som passar din budget och beställ webbhotellspaketet och domännamnet.
  2. När du beställt allt från webbhotellet och fått alla uppgifter till din mail så ska du ladda ner WordPress på svenska. Det gör du här.
  3. Alla filer till WordPress ligger i en zip-fil som du måste packa upp / extrahera till en katalog på datorn. Jag brukar ta skrivbordet :) Ladda sedan upp allting till webbhotellet med FTP så att filen index.php i WordPress hamnar i webbhotellets /public_html/. Webbhotellen har mer information om detta och känner du dig osäker så besök guiden jag länkade till ovan.
  4. Du behöver sedan skapa en databas och användare i MySQL. Detta gör du i kontrollpanelen för webbhotellet och anteckna alla uppgifter du fyller i och får som svar.
  5. Besök sedan din blogg i webbläsaren genom att skriva in domännamnet du beställde. Du bör då mötas av WordPress-installationen där du fyller i databasuppgifterna och sedan bloggens namn, ditt önskade användarnamn och lösenord.
  6. Klart!

Har man gjort ovanstående steg innan så tar steg 2 till 6 maximalt 10 minuter. Det kan ta lite tid att beställa webbhotellet, domännamnet och få sina uppgifter från dem, men annars går allting ganska fort.

WordPress har massor av fina teman att välja mellan och om du väntar på uppgifterna från webbhotellet kan du under tiden söka efter ett tema som du skulle vilja ha här:
http://wordpress.org/themes/

När du installerat WordPress och loggat in så kan du enkelt ladda ner teman och aktivera dem på bara några sekunder från kontrollpanelen i WordPress. Sök bara på temats namn så kommer du hitta det igen.

Hoppas detta hjälpte någon. Att blogga under sitt egna domännamn är kanske inte nödvändigt i början, men det blir helt plötsligt något som är helt och hållet ditt. Du får full kontroll på allting och du marknadsför din blogg mycket enklare med ett unikt domännamn då bloggen känns mer seriös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *