Lönsamt att leva utan egen bil?

bil

Jag bor i utkanten av en ganska stor stad som har det mesta man behöver och detta har fått mig att fundera på om det verkligen är lönsamt att ha en egen bil. Vi har drygt 1 km till närmsta livsmedelsaffär (ICA Kvantum) vilket har det mesta man behöver till vardags och egentligen hade man inte behövt någon bil alls för att veckohandla mat, även om det är väldigt bekvämt.

Oavsett var man ska ta sig så går bussarna helt okej så länge det inte är sent på natten, men det flesta gånger jag behövt förflytta mig då har jag ändå varit alkoholpåverkad och då står ändå bilen still. Så i vilka sammanhang behöver man verkligen bilen? Detta har förbryllat mig en längre tid och jag tänker på det då och då.

De gånger jag kan komma på att det behövs är när man ska på kalas hos någon släkting som antingen bor långt bort eller som hade krävt fler än 1 byte av buss/tåg. Det händer ett fåtal gånger om året. Det andra är om man spontant skulle vilja bege sig iväg på en utflykt till stranden, naturområde eller någon annan plats som annars hade tagit lång tid att ta sig till. Men i det stora hela handlar det inte om allt för många gånger per år som jag verkligen behöver en bil utan det vardagliga är ren bekvämlighet. Så fort det är dåligt väder så är det bilen och inte cykeln som används trots att det finns regnkläder.

Om man hade hoppat på bilen helt och hållet och sedan använt sig av taxi eller hyrbil de gånger om året man verkligen behövde det, hur mycket pengar hade man då sparat? En lite längre taxiresa på några mil motsvarar ju lätt hyrbil för en dag t.ex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *