Mäktigt med tromber i Sverige

Tromb utanför Trelleborg i Sverige

Det är inte varje dag som det bildas synliga tromber som drar fram utanför kusten eller in över land i Sverige. Men man har ju helt klart läst om det tidigare och när det väl händer är media ganska duktiga på att berätta om det även om det ofta känns ganska ofarligt i Sverige.

Jag fascineras dock över dessa naturfenomen. De känns mäktiga vilket väcker ett intresse inom mig, men samtidigt känner man sig liten vilket i sin tur gör dem skrämmande. De tromber eller s.k. Tornados som bildas i USA är i en helt annan skala, men jag tycker ändå det känns som att tromber blir vanligare i Sverige. Har försökt leta efter någon statistik men jag tror det är svårt då datoriserade vädersystem verkar ha svårt att identifiera dem, speciellt när de är så små.

Igår var det Trelleborg nere i Skåne som fick besök av inte bara en utan i alla fall tre tromber som dessutom syntes samtidigt. På Sydsvenskan har de samlat flera bilder som skickats in från läsare och jag har tagit mig friheten att låna en bild att visa här i hopp om att en tydlig källhänvisning är okej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *