Eviga jakten på varierad matlagning

Jag minns när man precis hade flyttat hemifrån och matlagning var något man inte hade gjort så mycket mer än på hemkunskapen och några fåtal gånger där hemma.

Känslan av att få tillaga och äta sin egen mat även om det bara var enkel husmanskost var tillräckligt stimulerande även om man roterade på 8-10 rätter bara.

Men jag tror någon gång runt 25-års åldern så började känna att jag ville få ut mer av matlagningen. Man uppskattade inte maten lika mycket längre som man ätit så frekvent under så lång tid och de enda gångerna jag egentligen varierade mig var vissa helger där man letade upp något gott recept att prova.

Problemet för mig har aldrig varit att följa ett recept och tillaga maten. Det brukar gå ganska enkelt och inte ofta man har gjort några större missar. Men att lägga mycket energi på att tillaga en rätt till sig själv och i bästa fall någon annan på en vardagskväll är inte optimalt. Jag provar gärna lite nya råvaror och kryddor men recepten får inte vara för svåra.

Personligen skulle jag nog vilja beskriva det som att matlagning en vardag får maximalt ta 30 minuter eller vara av typen där man göra annat under tiden. Det är t.ex. inte hela världen att ha en bakad potatis i ugnen eller kyckling men det sköter sig själv liksom.

Mängden disk som kommer av matlagningen har också betydelse. Jag vill inte behöva använda flera olika skärbrädor i kombination med olika skålar och flera kastruller. Kanske har man kommit så långt i utvecklingen att man inte tillåter sig själv att ta denna tid men jag kan hitta glädjen under vardagarna. På helgen och fredagar kan jag lägga mer tid men är det en intensiv helg vill man även här göra det lite lättare.

Jag har börjat se tjusningen med matkassar eftersom detta löser massor problem för mig. Om du jämför matkassar så kanske du finner samma fördelar som jag har gjort och det är bl.a. följande:

  • Priset för maten och råvarorna håller i princip samma nivå som om jag skulle köpt dem själv
  • Matkassen är utformad efter färdiga recept så jag slipper lägga tid på att hitta egna
  • Det finns ekologiska och vegetariska alternativ

Jag sparar alltså tid genom att slippa hitta recept och skriva inköpslista samt den tiden jag skulle behövt på att plocka ihop varorna själv. Jag förstår varför fler och fler väljer att köra matkasse och Linas Matkasse har något ganska intressant där man får matkassen varannan vecka för 1 vecka. Med andra ord blir det avlastning då medan du kan göra det du normalt sätt gjort innan varannan vecka. Det kräver dock att man har koll så man inte förväntar sig en matkasse men borde handlat själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *