Gjutjärnsgryta ett måste för köket

Pulled Pork17

Jag har precis fått hem en stabil gjutjärnsgryta från Culina.se och jag måste dela med mig av fröjden till er. Vi har tidigare bara haft en stora gryta i teflon men i jämförelse är den helt värdelös och dessutom ”giftig”.

Vitsen med att ha en gryta är att kunna göra storkok antingen för en själv, familjen eller när man ska bjuda mat på väldigt många. Det är alltså storleken av grytan som bestämmer detta och även om teflongrytor kan uppnå det samma är de ändå inte lika bra. En stabil gjutjärnsgryta håller värmen mycket bättre efter som det är mycket mer metall. Den har också möjligheten att sättas in i ugnen till skillnad från teflon som då smälter vilket i sin tur skulle vara katastrofalt för hälsan. Det finns en hel del maträtter där du faktiskt vill kunna sätta in grytan i ugnen och det kräver att hela grytan, inkl. handtag klarar av temperaturerna.

Vi gjorde nyligen Pulled Pork i ugnen med hjälp av gjutjärnsgrytan från Culina. Det blev riktigt bra efter 5 timmar i ugnen. Nu beror det förmodligen mest på receptet, men grytan gjorde sitt jobb och det hade varit omöjligt med en teflongryta t.ex. Vi åt lite på kvällen och sen dagen efter värmde vi bara upp det och satte fram grytan så höll det sig varmt för gästerna – en av många fördelar med en bra gjutjärnsgryta.

Bilden stämmer inte riktigt överens med vår (glömde fotografera) men vi använde oss av receptet på ICA och sen serverade vi det tillsammans med olika typer av bullar (typ frukostfrallor). Riktigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *