Stort projekt att sälja sitt hus

köpa bostad

Sälja hus och köpa hus är enorma projekt som man helst inte vill göra allt för ofta. När man är mitt uppe i det så brukar allt gå ganska bra men när man väl är klar så pustar man ut och tänker att detta vill jag inte göra snart igen.

Hela processen att hitta nytt boende och lägga ut sitt befintliga till salu är en väldigt lång process som ofta sträcker sig över flera månader och ibland längre. Möten med mäklare, möten med banken, visningar av eget boende och att gå på andras är bara något av alla de saker som det innebär att köpa och sälja sin bostad.

Sidan Ekonomifokus har samlat väldiga många bra guider för dig som ska köpa bostad och det kan vara rätt smart att gå igenom deras inlägg gällande ämnet för att se om där är något som du missat.

Jag kommer ihåg mitt första bostadsköp och jag hade förhandlat med banken, fått mitt lånelöfte och sen trodde jag att det liksom bara var att köra på och buda eftersom jag visste mitt tak. Men Jag tänkte bara på mitt maxtak som banken hade lovat mig att låna ut och inte på den kontantinsats och även handpenning som jag måste lägga om jag har det vinnande budet.

Det löste sig trots allt men det blev en lite stressig situation för mig då något jag borde räknat med helt hade passerat förbi och mitt enda fokus var att totalt sätt med bankens hjälp ha råd att köpa ett hus.Jag hade tillgångar för kontantinsatsen men de var inte direkt insatt på ett konto redo att föras över.

Något jag blev varnad för långt innan jag ens köpte min första bostad var förmodligen att kolla upp bostadsföreningen om man köper en bostadsrätt. Se till så man flyttar in i en förening med ordnad ekonomi och som har koll på läget. Detta kan speciellt vara problematiskt om man flyttar in i helt nybyggt område och de som tar på sig dessa roller inte gör ett bra jobb.

En bra ekonomi inom föreningen kan innebära enorma fördelar där man kan satsa på inköp och renoveringar om budgeten tillåter det. Det finns exempel på föreningar som har dragit in fiber kostnadsfritt för ekonomin är god och som gjort renoverings inom lägenheterna med då där funnits så mycket pengar att tillgå. Detta är ofta gamla föreningar som funnits väldigt länge men det kan vara bra att känna till att det kan både vara väldigt bra men det kan också vara väldigt dåligt vilket slår på andra hållet.

Hus har fördelen att man inte är en del av en förening eller en förening med mindre ansvar så den biten är inte lika viktig (om än viktig) att säkerställa. Det är inte ovanligt att kedjehus och radhus har föreningar och skillnaden mot en bostadsrätt är att som husägare ansvarar du för yttre skötsel.

Sen kan föreningar har olika mycket mycket ansvar och avgifter som läggs på dig som husägare. Ibland är det bara t.ex. sophantering, snöröjning och liknande samhällsviktiga funktioner men ibland är det mer än så. Det är helt klart värt att sätta sig in i och fråga om när du är på visning.

Friliggande villor slipper oftast detta helt och där ansvarar man själv för allting. Men det finns för- och nackdelar med alla upplägg men är bostaden eller huset du vill köpa med i en förening så bör du definitivt kolla upp den innan du börjar buda på objektet.

För bostadsrätter benämns det ofta en fast månadshyra förutom köpesumman. Denna hyra styrs av föreningen och de lån som finns inom föreningen. Det kan vara bra att veta att denna avgift kan komma att stiga om reporäntan drar iväg vilket gör att dessa boendeformer inte alls behöver vara speciellt förmånliga, speciellt inte om du har mycket pengar att gå in med själv i samband med bostadsköpet.

Några tankar att dela med sig av när man nu hjälpt någon att flytta… phew…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *